zondag, september 16, 2007

RTL Nieuws heeft weer miljoenennota

De miljoenennota, die aanstaande dinsdag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, is al in handen van RTL Nieuws.

Duurder

Uit het document blijkt dat het leven volgend jaar duurder wordt. Het kabinet gaat de lasten met zo'n 7 miljard euro verzwaren. Het inkomen van vrijwel iedereen blijft gelijk. Ook het ambtenarenapparaat krijgt te maken met bezuinigingen.

Doelstellingen

De lastenverzwaringen zijn nodig om de 'ambitieuze doelstellingen op het gebied van onderwijs en de wijken te halen.

Hieronder volgt een aantal letterlijke citaten uit de naar RTL Nieuws gelekte miljoenennota 2008.

Voorwoord:

Het kabinet heeft grote plannen. De komende jaren willen we investeren in kwalitatief hoogstaand onderwijs, veilige en leefbare wijken, een ambitieus klimaatbeleid en nog veel meer. Tegelijkertijd hebben we de ambitie om dit deugdelijk te financieren. Niet alleen willen we de komende vier jaar elk jaar meer geld binnenkrijgen dan we uitgeven, ook willen we dat ons huishoudboekje over 20 of 30 jaar nog steeds op orde is.

Zoiets gaat niet vanzelf. Solide financiering van een sociale agenda vraagt om moeilijke keuzes en soms harde maatregelen. Die kun je dan maar beter nemen in een jaar waarin het economisch goed gaat. Zo'n jaar lijkt 2008 te worden. En daarom heeft het kabinet ervoor gekozen juist komend jaar meetregelen te nemen die ons in staat stellen onze agenda voor de toekomst overeind te houden.

Willen we dat ook volgende generaties nog voldoende geld in kas vinden om noodzakelijke uitgaven te doen, dan voldoet het niet slechts te kijken naar de kosten van de vergrijzing en hoe we daarmee om moeten gaan. Het is minstens zo belangrijk om te investeren in (bijvoorbeeld) goed onderwijs en onderzoek, in een ambitieus energie- en klimaatbeleid en in veilige en leefbare wijken. Verstandige en selectieve keuzes op al die gebieden nu kunnen immers grote problemen en hoge kosten straks voor latere generaties voorkomen. Een solide financieel beleid houdt ook daar rekening mee.

In deze eerste miljoenennota van het kabinet zijn de spelregels voor het begrotingsbeleid voor de komende vier jaar vastgelegd. Ook staan voor de komende vier jaar de uitgaven en inkomstenplafonds vast. Deze kaders en de verbeterde begrotingsregels vormen samen met de begrotingsdoelstelling, de investeringsagenda en het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen, de ijkpunten voor een solide en sociaal beleid.

Wouter Bos

Minister van Financien.

De eerste zin van de miljoenennota:

"Groei, duurzaamheid, respect en solidariteit. Deze begrippen staan centraal in de plannen van het kabinet. De miljoenennota 2008 geeft een verdere uitwerking van de doelstellingen uit het coalitieakkoord."

Slot van hoofdstuk 1:

In deze eerste begroting van dit kabinet worden duidelijke keuzes gemaakt. De keuze voor een solide financieel beleid en duidelijke spelregels is ondubbelzinnig. De overige beleidsmatige keuzes uit het coalitieakkoord worden in deze miljoenennota verder geconcretiseerd. Hiermee is de miljoenennota 2008 niet alleen een cijfermatig overzicht, het is ook het logische vervolg op het coalitieakkoord en het beleidsprogramma.

De maatregelen zoals beschreven in deze miljoenennota zijn bedoeld om bij te dragen aan een sterke samenleving. Een samenleving die mensen de ruimte biedt om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te dragen - voor zichzelf en voor elkaar. Een samenleving die mensen niet alleen de kans biedt het beste uit zichzelf te halen, maar ze daar ook daadwerkelijk toe uitdaagt en, indien nodig, bij ondersteunt. En die, als het niet anders kan, corrigerend optreedt. Op deze manier krijgt het wenkend perspectief van groei, duurzaamheid, respect en solidariteit voor zo veel mogelijk mensen inhoud.

In de miljoenennota staat verder onder meer:
# "Het kabinet heeft er voor gekozen juist komend jaar maatregelen te nemen die ons in staat stellen onze agenda voor de toekomst overeind te houden", schrijft minister Bos.
# Naast een aanzienlijk pakket van extra investeringen en lastenverlichtingen gaat het daarbij ook om lastenverzwaringen en bezuinigingen. Juist in 2008 wordt een aantal minder plezierige maatregelen genomen. Bos voegt eraan toe dat daarbij het overheidsapparaat niet wordt gespaard.
# De inkomensgroei blijft voor vrijwel iedereen op nul staan. Volgens Bos neemt over de gehele kabinetsperiode gezien de koopkracht wel toe. Lagere inkomens worden volgend jaar al zoveel mogelijk ontzien. Wel is er groei voor alleenstaanden met uitkering. Werkenden en alleenstaande ouderen met aanvullend pensioen gaan er iets op achteruit. Vanaf inkomens van 50.000 euro wordt de arbeidskorting inkomensafhankelijk gemaakt. Nivellering dus.
# Lastenverzwaringen van bijna 7 miljard. Loonkosten en milieulasten lopen met 900 miljoen op in 2008. Het kabinet acht dit verantwoord in het licht van ambitieuze doelstellingen in het regeerakkkoord op het gebied van het onderwijs en de achterstandswijken.
# In de miljoenennota staat verder ook veel over de vergrijzing. Dat wordt vooral vanaf 2020 een probleem.
# Het begrotingstekort wordt de komende jaren een overschot. In 2008 0,5%, in 2009 0,6%, 2010 0,7% en in 2011 1,0%. Dat is iets lager dan in het regeerakkoord was afgesproken.
# De werkloosheid daalt langzaam verder, van 340.000 dit jaar naar 310.000 volgend jaar.
# De inflatie loopt licht op, van 1,75% in 2007 naar 2% in 2008.
# De vliegbelasting wordt 11,25 euro op korte en 45 euro op lange vluchten, opbrengst 350 miljoen.
# De verhoging van de tabaksaccijns levert 100 miljoen op.
# De accijnsverhoging op diesel bedraagt 250 miljoen.
# De woningbouwcorporaties moeten winstbelasting gaan betalen, opbrengst 500 miljoen.

Uitgelekt

De Haagse redactie van RTL Nieuws wist ook in 2004, 2005 en 2006 al eerder dan Prinsjesdag de hand te leggen op de miljoenennota. (rtl)

Geen opmerkingen: