maandag, september 17, 2007

Friese scholier (13) mishandeld om internetspel

Een 13-jarige scholier is mishandeld en bedreigd met een mes om zijn prestaties met het internetspel Runescape. Twee jongens van 14 en 15 jaar zijn opgepakt op verdenking van mishandeling en bedreiging. De twee wilden dat het slachtoffer zijn in het spel opgebouwde account overboekte naar die van een van de verdachten.

Zowel het slachtoffer als de vermoedelijke daders komen uit Leeuwarden. Alle drie zijn ze fanatieke spelers van het online rollenspel, laat de politie weten. Donderdagmiddag kwam het latere slachtoffer de twee verdachten tegen op de fiets. Ze eisten een deel van zijn zogeheten credits in het spel. Toen hij weigerde, namen ze hem mee naar de woning van een van de verdachten. Daar werd hij geslagen, geschopt en bedreigd met een mes. Het slachtoffer ging uiteindelijk overstag en boekte zijn account over.

Vrijdag is het tweetal opgepakt. De twee hebben bekend, laat de politie maandag weten. Ze hadden het slachtoffer al eerder bedreigd. De jongens zijn vrijgelaten in afwachting van verdere berechting. Het slachtoffer, de verdachten en hun ouders zijn hulp aangeboden.

In Runescape begeven deelnemers zich in een virtuele middeleeuwse fantasiewereld. Wereldwijd loggen er maandelijks miljoenen mensen in. Spelers krijgen opdrachten zoals het doden van monsters of het overbrengen van een boodschap naar een andere deelnemer. Hoe vaardiger de speler, hoe groter de mogelijkheden.

Het incident in Leeuwarden staat niet op zich, stelt de politie in Friesland. Zowel in Friesland als elders in het land zouden zich soortgelijke zaken hebben voorgedaan. De indruk bestaat dat jongeren strafbare feiten op het internet nog gemakkelijker plegen dan in de 'echte' wereld. De politie laat weten zich zorgen te maken over het feit dat jongeren soms veelvuldig thuis en op school op internet zitten zonder dat ouders of schoolleiding weten wat ze doen. "Jongeren hebben zich deze wereld helemaal eigen hebben gemaakt; veel ouders lijken de boot te hebben gemist." (novum/nieuws.nl)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

slaat nergens op!

Anoniem zei

RS FORE LIFE!