maandag, september 24, 2007

Krankzinnige capriolen van natuurfotografen

VIERHOUTEN - Amateurfotografen halen steeds gekkere capriolen uit om mooie plaatjes in de natuur te schieten. Daarbij worden soms bitterballen aan vossen gevoerd, worden insecten vastgelijmd om ze maar zo fraai mogelijk te kunnen vereeuwigen en zouden zelfs kikkers met stikstof worden bespoten om ze stil te laten zitten.


Het probleem wordt volgens de Gelderse natuurfotograaf Gerrit Rekers met name veroorzaakt door de hausse rond de digitale fotografie. Natuurmonumenten heeft intussen de noodklok geluid. Met name op de Veluwe zorgen de fotografen voor problemen. "Ik heb met eigen ogen gezien hoe de bitterballen in het rond vlogen. Elke fotograaf voert wel eens aan dieren. Maar je bent verkeerd bezig als je brokjes met zout aan vossen voert zodat ze water gaan drinken. Wat dus wel plaatjes oplevert." Was het twee jaar geleden Sneeuwvlokje, het witgestippelde zwijntje, die de amateurfotografen massaal in vervoering bracht, ditmaal zijn het twee vosjes in de buurt van Vierhouten, op de Veluwe.

"En waar je vroeger met tien fotografen in de weer was, zijn het er nu 40 tot 50. Voorheen wisten fotografen die in de natuur werkten waar ze mee bezig waren. Tegenwoordig schaffen mensen een digitale camera aan en duiken meteen de bossen in. En op die forums op internet maken ze elkaar de kop gek. " Al meermalen is het tot vechtpartijen gekomen tussen fotografen. Maar ook worden toeristen belaagd omdat ze per ongeluk het wild hebben verjaagd.

De cruciale vraag is volgens Rekers waar de grenzen liggen. "Momenteel doet het verhaal de ronde dat een fotograaf een kikker zou hebben bespoten met vloeibare stikstof om het diertje stil te laten zitten. Het lijkt me eerlijk gezegd te gek voor woorden, maar dat neemt niet weg dat ik met eigen ogen heb gezien hoe frietjes aan dieren worden gevoerd."

Inmiddels bemoeit Natuurmonumenten zich met het probleem. Volgens een woordvoerder zijn er meerdere klachten binnengekomen en wordt nu bekeken wat ertegen kan worden ondernomen. Boswachter Joris Blankena noemt het voeren van wilde dieren hoogst onverstandig: "Daarmee laat je de dieren wennen aan mensen. De volgende stap is dat ze naar het dorp of de stad trekken en voor je het weet zitten ze in het kippenhok of bij het konijn." (Telegraaf)

Titanic: Het schip had gered kunnen worden

De sleutel die kwijt was

Het had allemaal anders kunnen lopen in 1912. De ramp met het luxe cruiseschip Titanic op 15 april van dat jaar had wellicht voorkomen kunnen worden door een simpel, nietszeggend sleuteltje. Zo’n sleutel die je tegenwoordig alleen nog ziet bij heel goedkope schuurdeuren. Deze sleutel gaf toegang tot de bergruimte van de verrekijkers. Verrekijkers waarmee de opdoemende ijsberg misschien wél zichtbaar was geweest. Maar helaas.

De sleutel bevond zich niet aan boord van het schip, maar zat nog in de jaszak van een ontslagen officier.

Afgelopen zaterdag werd de sleutel, die de loodzware last van 1.522 verdronken Titanic-passagiers met zich meedraagt, geveild in het Engelse Wiltshire voor 90.000 Engelse pond (128.000 euro). De naam van de telefonische koper is onbekend, maar veilingmeester Hendry Aldridge zei tegen de BBC ‘dat hij erg blij was met zijn aankoop’.

De officier die verantwoordelijk was voor de sleutel heette David Blair. Na de bouw van de Titanic in het Noord-Ierse Belfast werd het schip verhuisd naar de haven van Southampton in het zuiden van Engeland. Blair reisde braaf mee, met de sleutel op zak. Vlak voor vertrek van het schip werd hij echter overgeplaatst en vergat hij de sleutel af te geven aan de vervangende officier. Na het zinken van de Titanic bewaarde hij de sleutel als aandenken.

Bij het onderzoek naar het zinken van de Titanic werd ook de uitkijk van het schip Fred Fleet geïnterviewd. ‘Als we een verrekijker hadden gehad, hadden we de ijsberg makkelijk kunnen ontwijken.’(DePers)