vrijdag, september 14, 2007

Hanen en kippen zorgen voor overlast

AMSTERDAM - Wilde kippen en hanen zorgen voor een groeiende overlast in delen van Amsterdam. Onder andere in de Molenwijk in Amsterdam-Noord, de Schimmelbuurt in Oud-West en in stadsdeel Westerpark hebben bewoners geklaagd over loslopend pluimvee.

De hanen en kippen beschadigen planten in tuinen, graven gaten in de grond en zorgen voor een stank van rotte eieren. Hanen houden bewoners door het gekraai uit hun slaap.

Stadsdelen benaderen de Dierenbescherming in Amsterdam steeds vaker om de beesten te vangen, liet een woordvoerster donderdag weten. ,,Als je niets doet, zitten er binnen een jaar een paar honderd.'' De Dierenbescherming is dringend op zoek naar opvangadressen voor hanen en kippen.

Het gaat volgens de Dierenbescherming vaak om dieren die gedumpt zijn. Ze worden gevoerd door mensen die ze leuk of zielig vinden. Doordat kippen en hanen zich snel kunnen voortplanten, kan een populatie explosief groeien, met de daarbij horende overlast tot gevolg. Ook het nestbeheer is moeilijker dan bij bijvoorbeeld ganzen. ,,Eieren van kippen zijn moeilijk te vinden'', aldus de woordvoerster.

Het pluimveeprobleem is volgens de Dierenbescherming iets van de laatste tijd, door het toenemende bewustzijn over dierenwelzijn en de komst van de Partij voor de Dieren. ,,Mensen maken zich er meer druk om. In het verleden huurde een stadsdeel een ongediertebestrijder in. Die ving de kippen en hanen en bracht ze naar de poelier.''

Bewoners van de dichtbebouwde Schimmelbuurt in Oud-West kregen deze week een brief van het stadsdeel, waarin staat dat loslopende hanen en kippen niet meer zijn toegestaan. Op dit moment lopen daar vijf groepen van ongeveer zestien kippen met kuikens en meerdere hanen los in de straten en tuintjes.


bron: ad

1 opmerking:

Anoniem zei

Wie heeft er zin in kippesoep?