zaterdag, september 15, 2007

Zelfmoord in nationaal karakter van de Vlaming

Zelfmoord is onderdeel van het 'nationaal karakter' van de Vlaming.

Professor

Die opmerkelijke conclusie trekt de Vlaamse professor Kees Van Heeringen van het Universitair Ziekenhuis Gent zaterdag in de krant Het Laatste Nieuws.

Doodsoorzaak

Zelfmoord komt in Vlaanderen twee keer zoveel voor als in Nederland, zo is gebleken uit onderzoek. Binnen Europa is alleen in Finland sprake van meer zelfdodingen. In Vlaanderen is zelfmoord de eerste doodsoorzaak bij mannen tussen de 30 en 45 jaar en de tweede bij jongeren.

Gebeurtenissen

Volgens Van Heeringen heeft dat te maken met de manier waarop Vlamingen omgaan met emotionele problemen. Vlaamse jongeren zeggen meer ingrijpende gebeurtenissen mee te maken in hun leven dan Nederlandse jongeren. Bovendien praten ze er minder over met familie, vrienden of hulpverleners. De Vlaming grijpt bij problemen eerder naar de fles, sigaretten of andere middelen.

Aanvaarden

"Mensen moeten leren te aanvaarden dat men zich slecht mag voelen en dat je dan hulp kan zoeken. Dit is onderdeel van het 'nationaal karakter'. Zoiets bestaat wel degelijk en het speelt een rol in deze problematiek", aldus Van Heeringen.

Evolutie

Wat volgens de Gentse professor ook een rol speelt is de snelle evolutie van Vlaanderen: in nauwelijks twee generaties van een arme, agrarische en katholieke samenleving naar een rijke en bijna volledig ontkerkelijkte maatschappij. Ierland, dat de afgelopen tien jaar nog veel sneller is geƫvolueerd, kent eveneens een hoog zelfmoordcijfer. Ook de Baltische staten kennen dit verschijnsel.


bron: rtlnieuws

Geen opmerkingen: