zaterdag, september 15, 2007

Minder jongetjes geboren boven de poolcirkel

In kleine gemeenschappen ten noorden van de poolcirkel worden twee keer zoveel meisjes geboren als jongens. Dezelfde trend is zichtbaar in andere landen op het noordelijk halfrond, zoals Japan en de Verenigde Staten. Voor de eerste keer is het aantal pasgeboren meisjes daar hoger dan het aantal jongetjes.

Wetenschappers in het noorden van Rusland en Groenland die onderzoek doen bij de lokale Inuit-gemeenschappen, hebben nu bewijs gevonden dat het grote aantal pasgeboren meisjes een link heeft met giftige afvalstoffen. Hoewel de Noordpool op het eerste gezicht onaangetast lijkt, dient het als afvalputje voor de geïndustrialiseerde wereld. Het vervuilde water stroomt van de bewoonde wereld richting de Noordpool en eindigt in de voedselketen van de Inuit. Het gaat hierbij voornamelijk om brandwerende chemicaliën die gebruikt worden in producten, variërend van meubels tot mobiele telefoons.

De wetenschappers hebben op de Noordpool abnormaal hoge hoeveelheden van deze stof aangetroffen bij zeevogels, zeehonden en ijsberen. Precies de dieren waar de Inuit van leven. De problemen blijven niet beperkt tot de Inuit, maar doen zich ook in andere landen voor. Op bepaalde plaatsen in Canada valt dezelfde verschuiving tussen het aantal pasgeboren jongens en meisjes te zien. En ook de giftige wolk die in 1976 in Seveso in Italië ontstond, had grote gevolgen voor de geslachtsverdeling bij pasgeboren kinderen.


bron: de pers

Geen opmerkingen: