woensdag, september 19, 2007

Ophef om kinder-realityshow

Een Amerikaans realityprogramma waarin kinderen de hoofdrol spelen heeft in de VS tot verontwaardiging geleid. De deelnemende kinderen zouden zijn uitgebuit voor de show.

'Kid Nation', dat binnenkort voor het eerst wordt uitgezonden door de Amerikaanse zender CBS, draait om veertig kinderen die worden gedropt in een verlaten woestijnstadje in de Amerikaanse staat New Mexico. Daar moeten zij veertig dagen zien te overleven.

De kinderen, waarvan sommigen niet ouder dan acht jaar, moeten samen een functionerende maatschappij vormen, met een rechtssysteem, handel en zelfs klassestelsel.

Tijdens de opnames waren geen buitenstaanders welkom op de set. Volgens kinderrechtengroepen staat het programma gelijk aan uitbuiting. Critici zien de show als een moderne versie van Lord of the Flies met een vleugje 'Wild West', maar anderen zien het programma als een gewoon zomerkamp met overal camera's.

Ongelukken
De makers van Kid Nation worden ervan beschuldigd kinderen te gebruiken als goedkoop entertainment. De ouders van de jonge deelnemers tekenden vooraf een contract, waarin het productieteam wordt vrijgepleit van enige verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun kinderen.

Er is melding gemaakt van verschillende ongelukken op de set. Ook zouden kinderen 14-urige per dag voor de camera's hebben moeten staan.

Volgens een woordvoerder van een landelijke kinderbeschermingsorganisatie zijn de programmamakers naar New Mexico gegaan omdat de wetten tegen kinderarbeid daar vrij soepel zijn. "In Californië en New York zouden ze er nooit mee weg gekomen zijn."

Slechte pers
Trailers geven tot nu toe het enige inzicht in de inhoud van de serie. Zelfs tv-recensenten hebben de eerste aflevering nog niet gezien. Producent CBS zegt de slechte publiciteit niet tegen te willen gaan, maar dat lijkt onderdeel van de marketingstrategie. De geheimzinnigheid die Kid Nation omgeeft maakt de hype rond het programma er alleen maar groter op. (DePers)

Kid Nation CBS Promo:

Geen opmerkingen: